Annons

Daniel Lindström
Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Annons
 

10 höjdpunkter från Milanos herrmodevecka

Armani, Prada, Gucci, Versace – i Milano finns det modetungviktare i varje gathörn.

I går avslutades den fyra dagar långa herrmodeveckan – världens viktigaste ur ett kommersiellt perspektiv – och Café var givetvis på plats.

Annons

Här är tio spaningar jag kom hem med.

milano4
1) Dsquared firade 20 år med ”greatest hits”-visning
De kanadensiska tvillingarna Dean och Dan Caten, 50, firade varumärkets 20-årsjubileum med en storslagen show. Mary J. Blige sjöng U2:s One på catwalken och modellerna paraderade i ett slags ”greatest hits”-visning med mycket parkasjackor, jeans, kängor och pälsmössor. Tänk dig en kanadensisk skogshuggare i Italien.

milano8
2) Fårskinn är en stor (och dyr) kommande trend
En av de stora trenderna i London (Tom Ford!) förra veckan var lika uppenbar här i Milano. Många, många designerns presenterar olika typer av fårskinnsjackor kommande höst. Snyggt men, i de här sammanhangen, extremt dyrt.

milano3
3) Church’s nya premiumkollektion
Anrika brittiska skotillverkaren Church’s ägs av Prada-gruppen och visar alltid sina nya kollektioner här i Milano. En nyhet för hösten 2015: toppkollektionen Crown, handgjorda och handmålade skor i de bästa material som finns att tillgå. Priser från cirka 15 000 kronor. Skorna kommer att kunna beställas från märkets butik i Stockholm längre fram i vår.

milano6
4) Stilikonen Justin O’Shea
Bakåtkammat hår, helskägg, tredelad kostym och oräkneliga tatueringar. Sverigevännen Justin O’Shea, inköpschef på den tyska webbshoppen Mytheresa.com, har beskrivits som både den moderna unga mannens och kvinnans dröm. Vi träffade Justin i Milano, hårt bevakad av alla streetstylefotografer, och möter honom säkert nästa vecka igen. Alltid på väg till en ny modevecka någonstans i världen.

milano1
5) Charlie Hunnam på Calvin Klein
Veckans kändisspotting: På raden framför mig på Calvin Kleins visning satt den brittiske skådespelaren Charlie Hunnam, Jackson ”Jax” Teller i Sons of Anarchy, och diskuterade vad som passerade på catwalken med GQ:s chefredaktör Jim Nelson. Hunnam hade flugits till Milano för att sitta på front row och lansera den nya doften Reveal Men.

milano10
6) Versaces nya sobra look
I stället för trasiga jeans, nitar, paljetter, päls och stora logotyper: kostymer, skjorta, slips och ytterrock. Versace, hatat och älskat för sitt närmast vulgära uttryck, presenterade en extremt avskalad, exklusiv och dressad look i Milano. En ny tid för det legendariska modehuset är kanske här. Snyggt var det i alla fall.

milano5
7) Klara, färdiga, GRÅ!
Boglioli (bilden) från Brescia, ett av Italiens finaste skräddade märken, visade flera nyanser av grått på sin presentation. Det gjorde även andra under veckan, till exempel Dolce&Gabbana, Corneliani och Giorgio Armani. Kom ihåg: grått går att matcha med allt.

milano2
8) Comeback för långt hår
Trendspaning: De få killmodeller som finns att tillgå med riktigt långt hår hade samtliga castats till Milano för att synas hos bland annat Trussardi (bilden) och Gucci. Modet blir, i vissa fall, mer och mer androgynt och för att förstärka den looken är långt hår en tacksam detalj. Återstår att se om det slår igenom stort?

milano7
9) Guccis märkliga visning
Gucci, ett av de största och mest framgångsrika modehusen i Italien, står utan designer sedan Frida Gianini fick sparken i december. En ersättare ska presenteras inom kort och den nya höstkollektionen signerades därför av ett team. Den fanns bra delar här men de flesta i publiken överraskades av en överdrivet feminin look. Flera av modellerna var tjejer och plaggen som visades var bland annat skira blusar, tunna byxor och mycket spets(!). En vacker visning – men vem är kunden? Fortsättning följer.

milano9
10) Prada håller stilen
Svart, grått, minimalistiskt och modernt. Det var kanske inte den allra starkaste Prada-kollektion jag sett men inramningen med set design av stål och marmor gjorde ändå detta till veckans bästa visning. Prada rör sig ständigt framåt.

 

Dela
Tweeta
 

Annons

 


Annons

Laddar