Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

10 höjdpunkter från Paris herrmodevecka

Daniel Lindström  |  Publicerad 2015-01-26 15:04  |  Lästid: 4 minuter

Ingen modevecka i världen har lika mycket prestige som den i Paris.
Här finns de anrika modehusen – Lanvin, Dior, Yves Saint Laurent, Balenciaga – men även de mest progressiva som Rick Owens och Comme des Garçons.
Här är 10 saker jag minns extra mycket från de senaste dagarna:

Rick Owens Menswear Fall Winter 2015 Collection Fashion Show in Paris

1) Rick Owens nakenchock
Som designer måste man ta i ordentligt för att chocka den bortskämda och övermätta modepubliken.
Rick Owens, en mästare i sin genre av lyxig goth-stil, gjorde det i torsdag.
Mitt i showen på Palais de Tokyo, fyra looks på raken, visade modellerna sitt underliv. Utan underkläder, all full frontal.
Direkt efter visningen skapades hashtaggen #dickowens på twitter.

p6


2) Stilikonen Bryan Ferry
Det är inte många 69-åringar i världen som ser lika snygga ut som den brittiska Roxy Music-sångaren.
Ferry har alltid varit stil- och modeintresserad och såg ut att trivas bland andra den andra kändisarna (F1-stjärnan Lewis Hamilton och japanska fotbollsspelaren Nakata) på Louis Vuitton.

p7


3) Ta täten i tights
Frågar ni mig personligen skulle jag gärna gå i löpartights hela dagarna, det mest bekväma plagg som existerar.
Acne Studios uppmärksammar den rådande sporttrenden i herrmodet i höst. Den nya kollektionen har starka influenser från både fotbollskultur och brittiskt herrskrädderi. Och tightsen? Ja tack gärna.

p2


4) Sverigepremiär för Yohji Yamamoto
I höst kommer butiken JUS, det svarta modets främsta fanbärare i Skandinavien, att sälja mästerskräddaren Yohji Yamamotos huvudlinje i Sverige. Tydligen har ingen gjort det tidigare.
Visningen i Paris i går var som vanligt väldigt vacker med stora silhuetter och lager-på-lager-styling.
Yamamoto är dyrt men förmodligen värt sitt pris för det unika hantverket.

p3


5) Eytys smarta galosch
Svenska skomärket Eytys, belönat med Cafés Stora Modepris 2014, presenterade sin höstkollektion på ett konstgalleri i Marais. Bland produkterna fanns en väldigt funktionell nyhet – den populära Mother-modellen i vattenavvisande nubuck och gummi. Som gjord för skandinaviskt höst- och vinterklimat.

p4


6) Kate Moss på Raspountine
Overkligaste ögonblicket i veckan. Att stå på dansgolvet på den sammetsinklädda nattklubben Raspoutine och dansa intill Kate Moss, Bryan Ferry, REM:s Michael Stipe och Vogues Suzy Menkes.

p1


7) Den höga Saint Laurent-klacken
Hedi Slimanes tredje höstkollektion för Saint Laurent innehöll inga egentliga överraskningar. Det var rockigt, smalt och lyxigt som alltid med undantaget att modellerna hade lite svårare att röra sig framåt på catwalken den här gången. Anledningen: Bootsen klackar hade växt på höjden några centimeter. (Typ 8 centimeter?)
Snyggt!

p11


8) Our Legacys 10-årsjubileum
2015 är det 10 år sedan Our Legacy grundades (hurra!) och jubileumet kommer att uppmärksammas på olika sätt under året.
Det bästa sättet att fira är dock att fortsätta producera väldigt bra kläder. Och det gör Our Legacy. Höstens kollektion är ytterligare ett steg framåt, både mode- och hantverksmässigt. Förutom nya sneakers med supertjock Vibram-sula och rejäla fårskinnsjackor är ett parti av indigofärgade tröjor, skjortor och kavajer to die for.

p10


9) Långa ytterrockar
Trendspaning: Silhuetten hos många designers är väldigt lång i höst. Paul Smith, som gjorde sin bästa visning ever enligt mig, presenterade en hel rad olika rockar som nästan släpade i golvet. Elegant. (Dock kräver det även en viss längd på bäraren.)

p9


10) Adidas och Kolor
I en tid då samarbeten mellan olika märken i streetwearvärlden är mer regel en undantag är det svårt att bli upphetsad av nya parkonstellationer. Men denna kolloboration, mellan Adidas och Kolor (beskrivs enklast som ett japanskt Dries van Noten), känns extremt spännande.
Håll utkik i de främsta multibrandbutikerna i höst.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:09