Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Acne Studios brutala högkvarter

Daniel Lindström  |  Publicerad 2019-12-13 11:34  |  Lästid: 2 minuter

Acne Studios, som startades 1996, har haft ett fint 2019.
Starka kollektioner som visats i Paris, uppmärksammade samarbeten (Mulberry) och fina utmärkelser (Cafés Stora Modepris!)
Året fulländades nyligen med en grandios invigning av det nya kontoret i Stockholm.

Huset på Floragatan 13, där Acne Studios flyttat in, ritades ursprungligen som Tjeckoslovakiens ambassad och färdigställdes 1972. Arkitekten Jan Bočan var bara 30 år när arbetet inleddes. Bočan ritade även den nuvarande slovakiska ambassaden i London men Floragatan 13 förblev hans egen favorit.

Byggnaden, som kallats ”ett av världens tio häftigaste kontorshus, är ett praktexempel på betongbrutalism eller ”öststatsmodernism”. Fasaden består av gjuten betong och specialbränt brunt tegel och ser exteriört hus som ett stort block som landat bland sekelskifteshus på Östermalm. Förutom ambassadfunktioner rymde de tio våningsplanen biograf, tvättstuga, garage och gym. Två våningsplan bestod av personallägenheter.

När Acne Studios flyttade in genomfördes stora renoveringar för att anpassa de 6 600 kvadratmeter stora lokalerna till företagets alla delar – design, sömnad, ekonomi, försäljning och marknad. Husets översta våningar rymmer kontor och ateljér medan entréplanet och källarvåningarna utformats för socialiserande. Längst ner, i ambassadens före detta biograf, finns en personalrestaurang med runda träbord på ett golv av rött kakel.

Acne Studios grundare och kreativa chef Jonny Johansson har även fyllt huset med möbler, konst och objekt från nutida konstnärer och formgivare. Redan i lobbyn möts besökarna av skulpturala stenblock gjorda av den brittiske designern Max Lamb, känd för att kombinera traditionell, förhistorisk design med digital design. Lamb har ritat styrelserummets bord och stolar som påminner om ett möblemang från vikingatiden. Konstnären Daniel Silver, som Acne Studios samarbetat med vid ett flertal tillfällen, har gjort collagekonst av återvunna textiler och fransmannen Benoit Lalloz svarar för ljussättning i lokalen, ofta i varumärkets signifikativa rosa nyans.

Acnes Studios nya högkvarter är ett imponerande hus som rymmer stram funktionalitet och experimenterande kreativitet och speglar varumärkets internationella ställning.

Floragatan 13 är ett riktigt modehus, som det anstår ett av världens mest innovativa klädvarumärken.

Acne Studios nya kontor i Stockholm.
Entrén på Acne Studios med sittmöbler av Max Lamb.
Matsalen i källaren.
Soffor av Carl Malmsten i samarbete med Acne Studios.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-12-13 11:34