Hoppa till innehåll

Årets designsamarbete: Simone Rocha om H&M-kollektionen

På torsdags släpps H&M:s nya designsamarbete med den irländska modeskaparen Simone Rocha. Hon debuterade på London Fashion Week 2010 och har blivit känd för sin feminina och romantiska estetik. (Tänk tyllkläninngar, blommor och pärlor.) Men: Det har alltid funnits element av herr-ig stil i Rochas design, till exempel trenchcoats och brogues. Här är en intervju … Continued

På torsdags släpps H&M:s nya designsamarbete med den irländska modeskaparen Simone Rocha. Hon debuterade på London Fashion Week 2010 och har blivit känd för sin feminina och romantiska estetik. (Tänk tyllkläninngar, blommor och pärlor.) Men: Det har alltid funnits element av herr-ig stil i Rochas design, till exempel trenchcoats och brogues.

Här är en intervju jag gjorde med Simone i januari och som publicerats i King Magazine.

Detta är första gången du designar herrkläder, vad var den största utmaningen?
– Jag har alltid varit intresserad av herrmode och när jag startade mitt eget varumärke för tio år sedan fanns det både manligt formella och androgyna inslag i min design. Utmaningen med H&M-samarbetet var att få ihop dam-, herr- och barnplaggen till en familj med en identitet. Killar och tjejer ska kunna låna de här plaggen av varandra.

Vilka är nyckelplaggen i herrkollektionen?
– Jag är väldigt förtjust i de stickade plaggen. Genom åren har en del män köpt mina stickade plagg för dam, så nu är det kul att kunna erbjuda ett större utbud. Och trenchcoaten är fantastisk!
– Fotografen Jacob Lillis, som jag samarbetat med i flera år, har tagit vackra bilder på blommor som vi använt till tryck. De är också extremt fina.

Vad har du inspirerats av när du designat den här kollektionen?
– Mitt eget arkiv. Hela designprocessen med H&M erbjöd mig en möjlighet att gå tillbaka till de plagg och detaljer som blivit min signatur genom åren. Jag vill alltid att mina kunder ska kunna köpa en ny produkt och kunna matcha ihop den med andra plagg från tidigare kollektioner.

Hur har den pågående pandemin påverkat dig som designer?
– Mycket. Framför allt har den inneburit en möjlighet att sakta ner och att reflektera över frågor som ligger närmare hem och familj än arbete. Självklart saknar även jag att besöka museer och att kunna resa eftersom mitt eget varumärke har ett globalt fokus.
– Sen tror jag också att många modevarumärken kommer att fokusera på plagg med längre livslängd och gå ifrån säsongsbaserade kollektioner. Om man tittar på H&M:s tidigare designsamarbeten har de åldrats mycket väl, jag har fortfarande kvar plagg som jag köpte från kollektionerna med Comme des Carçons och Marni. Bra design håller länge!

Vilket är ditt bästa stylingtips för killar?
– Att tänka lager-på-lager. Jag älskar att se killar som har en känsla att kombinera plagg så att det blir en unik stil. Den skapas ofta genom att man matchar plagg med olika material och former så att det skapas kontraster. Jag ser fram emot att se vad killar kan göra med den här kollektionen, hur de sätter ihop skjortan, stickade plagg och en trenchcoat på ett snyggt sätt. 

Simone Rochas kollektion för H&M släpps på torsdag.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.