Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Årets svenska fotobok: The Tarn

Daniel Lindström  |  Publicerad 2016-03-30 12:01  |  Lästid: 3 minuter

Vi lever i en tid när man bara scrollar information och bilder i sin smartphone. I mitt arbete har jag alltid varit intresserad av fotografi, spenderat en förmögenhet på fina böcker och plöjt modemagasin från pärm till pärm, men på senare år har detta engagemang tråkigt nog mattats av.
Jag behöver inte köpa Vogue Italia längre för jag ser ändå alla fotografers bilder och modehusens reklamkampanjer på Instagram.
Precis som med modet snurrar den här världen snabbt, snabbt och en bild försvinner likt blixten i bruset som sköljer över oss dygnets alla timmar.
En bild som kanske tagit timmar, dagar, veckor att färdigställa för fotografen och hans team. Ett grundligt och gediget hantverk som konsumeras lätt i sociala medier-feeder.

I svenska ELLE:s oktobernummer 2015 hittade jag ett modereportage som fick mig att stanna upp. Fotografen Boe Marions 24-sidiga berättelse ”Änglamark” från sommarängar och sjöar i Roslagen visade visserligen säsongens hippieinfluerade jeansmode men det var lika mycket mytisk nationalromantik.
Fotografier som liknade måleri.
Man kunde andas den friska luften i bilderna. Naturen var hänförande. Man ville vara där.
Jag mailade Boe Marion då och fick detta svar:
– Jag jobbar med att ta tillbaka naturen och den klassiska känslan i fotografiet som fanns för ett tag sedan, kanske i större utsträckning än nu. Det finns så mycket vackert runt oss i Skandinaven, kul att visa fram det till andra som inte lever i denna delen av världen och även för alla som lever här och som vant sig med det vackra.

Boe Marion heter egentligen Øyvind och kommer från Oslo. Han har jobbat professionellt med fotografi  i tre år och blev utsedd till Årets fotograf på ELLE-galan i januari.
Den här månaden släpps boken The Tarn (fjällsjön) som är ett samarbete mellan Boe Marion och formgivaren Jakob de Tobon (Scandinavia S/S/A/W).
Det är den finaste svenska fotobok jag sett på flera år.
178 fotografier över 220 sidor. Mode, landskap och stilleben.
Naturupplevelsen är enastående – fjäll, sjöar, hav, skogar och ängar ramar in de internationella toppmodellerna Vanessa Axente, Kim Peers, Frida Gustavsson, Malaika Firth och Julia Håfström.
Boe Marion säger:
– Då jag växte upp mestadels ute i naturen, så hade jag fantastiska bilder runt mig nästan hela tiden. Men som barn var dessa levande bilder, fria och omöjliga att fånga. Ögonblicken var
strandsatta i mitt huvud. Många år senare som fotograf och genom att samarbeta med Jakob de Tobon, så känner jag att vi kan visa fram ett arbete som är tillräckligt kraftfullt så att dessa livliga bilder kan komma ut ur mitt huvud och ner på papper som fotografier.
– Jag vill att The Tarn ska kännas som att vakna upp i blött gräs, med vinden över dig som bär med sig det som dofter, låter, rasslar; alla flygande och krälande kryp, stickor och strån.
Detta är min fiktiva dagbok om naturen.

Du kan köpa The Tarn här.

tarn1

The Tarn är formgiven av Jacob de Tobon. Med en öppen schweiziskt bunden rygg och klädd i juteväv ser boken ut som ett stycke natur i sig självt. Här finns även en novell skriven av Marion Jaklin.

tarn2 tarn3 tarn4 tarn5 tarn6 tarn7
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-31 08:37