Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Den mästerliga militärjackan

Daniel Lindström  |  Publicerad 2020-11-09 19:30  |  Lästid: 2 minuter

När Jonas Clason och Lena Patriksson Keller grundade Jeanerica 2017 stod det direkt klart att denim skulle vara i fokus. Sortimentet har hittills bestått av jeans i ekologisk bomull och sedan kompletterats med t-shirts, workerjackor och sweatshirts. I höst presenterar varumärket för första gången ett mer rejält ytterplagg – militärjackan Rui i oversizad passform.
”Hela idén med Jeanerica är att inte jobba med säsongsbaserade kollektioner som är trenddrivna utan att skapa mer tidlösa produkter av hög kvalité. Vi lägger stor vikt vid design och materialval”, förklarar Jonas Clason när vi ses på kontoret på Tegnérgatan i Stockholm.
Han fortsätter:
”M65-jackan passar väldigt bra in i vårt denim-universum. Det är en modell som funnits i evigheter med ursprung inom workwear och armén.”

Jeanericas jacka är gjord av tung och matig italiensk bomull men som fått en finishiering som gjort den mjuk och följsam. Passformen är oversizad och boxig för att ge en mer modern look. Den blåsvarta färgen är enligt Clason inspirerad av hans modehjältar från 1990-talet, Helmut Lang och Martin Margiela.
”M65 och parkas har varit mina ytterplagg hela livet. Som produktutvecklare är det intressant att se hur man kan förbättra plagg som funnits i 60, 70 år genom att uppdatera material, detaljer och passform. Men i grunden är det ju samma jacka som soldaterna bar i Vietnamkriget.”

M65-jackan har dessutom den fina egenskapen att passa till nästan alla andra slags kläder.
”Du kan bära den både ovanpå en kostym och till jeans. Och du kan ha både loafers eller sneakers på dig. Jag älskar sådana plagg där det finns möjlighet att både klä upp sig och klä ned sig”, säger Jonas Clason.
Jeanericas M65-jacka Rui finns ute i butik nu och kostar 3 800 kronor.

Arméjacka ”Rui” från Jeanerica.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-11-09 19:30