Annons

Daniel Lindström
Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Annons
 

En sammanfattning av modeveckorna

Min redaktör Johan Hurtig ber mig sammanfatta Mercedes-Benz Fashion Week och Copenhagen Fashion Week och skickar följande frågor.

Hur står sig de skandinaviska modeveckorna mot de internationella?
– Det går inte riktigt att jämföra en visning i Stockholm med en designercatwalk i Paris eller Milano, det är inte samma universum. Dock tycker jag att genomförandet av både Stockholms och Köpenhamns modeveckor sköts bra. Det är hög klass på produktionerna med tanke på förutsättningarna.

Annons

Vilken visning var bäst?
Rodebjer, Dagmar och Tiger of Sweden höll hög internationell klass. Filippa K:s presentation av herrkollektionen gav en bra bild av varumärket.


Tiger of Swedens visning  var en av de bästa.

Vilken kollektion såg bäst ut?
– Starkaste herrkollektionen var J.Lindeberg. Deras visning var så intim att kom väldigt nära kläderna och fick se det goda hantverket på nära håll. Jag är imponerad av hur skickligt de kombinerar progressivt skrädderi med hög funktion.


Den bästa kollektionen hittade vi hos J Lindeberg.

Något som överraskade dig?
– Att Altewai.Saome gjorde herrkläder. Det var absolut inget fel på dem, men när varumärket är så ungt och oetablerat kan det vara klokt att fokusera på en sak. Gör damkollektionen riktigt bra i fem år, sedan kan man göra en seriös satsning på herrkläder. Bara ett litet råd.

Någon generell trend på herrsidan vi bör uppmärksamma?
– Hösten 2012 är ”the season of the suit” enligt Style.com och det stämmer väl överens med det svenska herrmodet. J.Lindeberg, Tiger Of Sweden, Oscar Jacobson och även Filippa K presenterade välgjorda och moderna kostymer. I Danmark utmärkte sig här Bruuns Bazaar som stylades väldigt snyggt och ”COS-igt” med skjorta och polotröja.

Bäst klädd bland alla gäster?
– Skådespelerskan Cecilia Forss. I Köpenhamn var Liam Gallagher sämst klädd.

Något plagg från visningarna som du själv kan tänkas bära i höst?
– En bomberjacka från The Local Firm.


The Local Firms bomberjackor kan vi få se på modechefen till hösten.

Några färger som var genomgående?
– Mycket vinrött både i Stockholm och Köpenhamn. Tyvärr måste jag väl säga, vinrött är inte snyggt.

På tal om Köpenhamn. Du twittrade så argt i lördags att till och med Expressen uppmärksammade detta i en nyhetsnotis. Kan du utveckla kritiken?
– Jag tycker att många varumärken, särskilt i Köpenhamn, borde tänka över själva idén med sina visningar. Att skicka fram modeller i chinos och sweatshirts på en catwalk är helt meningslöst. Det är inte mode. Streetwear gör sig bäst att presenteras i mindre sammanhang, kläderna fyller inte ut en stor scen.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar