Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

En skräddad tid är här

Daniel Lindström  |  Publicerad 2018-10-10 10:34  |  Lästid: 2 minuter

I en dryg månad har de nyligen avslutade modeveckorna för damkollektionerna våren 2019 pågått.
New York, London, Milano och Paris. Herrkollektionerna presenterades på samma sätt redan i juni.

Men i den nya tiden har även de gamla reglerna kring detta luckrats upp, flera stora designervarumärken – Gucci, Burberry, Balenciaga, Celine, Calvin Klein – presenterar dam och herr tillsammans på catwalken.
Och den här säsongen blev det extremt tydligt att det är på DAM-visningarna de senaste och viktigaste HERR-trenderna visas.

När jag var i Paris i juni handlade det fortfarande mest om sport och streetwear och logotyper (Virgil Abloh för Louis Vuitton och Kim Jones för Dior Homme) medan den senaste månadens visningar haft ett mycket tydligare skräddat fokus.
Några exempel:
+ På årets mest upphaussade visning – Celine – hade de flesta manliga modeller smala kostymer i sann Hedi Slimane-anda och inte ett enda par sneakers syntes till.
+ Designern Riccardo Tisci, som var tidig med streetwear på catwalken under sin tid hos Givenchy, förklarade i intervjuer inför sin Burberry-debut att det var viktigt att fokusera på traditionellt brittiskt hantverk och arvet från Savile Row.
+ Balenciaga-mannens stora hoodies och klumpiga sneakers är plötsligt utbytta mot dubbelknäppta kostymer med breda slag och uppbyggda axlar.
+ Nicolas Ghesquière på Louis Vuitton visade tre utgångar med kostymer på modeller som alla i publiken felaktigt tog för killar.
+ Och ett av mest populära plagget på catwalken under damveckorna var den stora, boxiga kavajen. (Maison Margiela, Louis Vuitton, Gucci).

Modet går i cykler, allt kommer tillbaka som en reaktion mot det gamla.
Vi går mot en dressad vår 2019.

Hedi Slimane för Celine.

Balenciaga.

Louis Vuitton av Nicolas Ghesquière.

Burberry våren 2019.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-10-10 10:55