Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Fem bästa tipsen när du ska köpa smoking

Daniel Lindström  |  Publicerad 2018-11-30 08:41  |  Lästid: 2 minuter

Nyårsafton och festsäsongen närmar sig. Kanske är det dags för dig att investera i en smoking, det stiligaste herrplagg som finns. Här är några saker du kan tänka på.

1) Då använder du smokingen
När inbjudan säger ”black tie” eller när den mörka kostymen känns för informell. Nyårsafton är ett perfekt tillfälle att bära smoking.

2) Det består smokingen av
Smoking i svart, vit skjorta, svart fluga, svarta strumpor, svarta lackskor, manschettknappar och vit bröstnäsduk. Överkurs: svarta hängslen och bröstknappar till skjortan. Alternativa färger på smoking: midnattsblå och benvit.

3) De två olika modellerna
Det som skiljer olika modeller åt är framför allt formen på kavajens slag. Välj mellan spetsiga (frackslag) eller rundade (sjalslag). En smaksak. Dubbelknäppt smoking är mindre vanligt.

4) Hyra eller köpa smoking?
Definitivt köpa om du har råd. Eftersom en smoking är så tidlös i uttrycket kommer du att kunna använda den många år. Om du dessutom får den justerad hos en ändringsskräddare vid köpet kommer den egna smokingen sitta mycket bättre än hyralternativet.

5) Övriga accessoarer?
Själva poängen med smoking är att skapa en enhetlig stil på en fest, därför är möjligheterna att ta ut svängarna begränsade. Det finns en missuppfattning om att man inte ska bära klocka till smoking, det kan man visst om det är enkel i stilen och ej tar så mycket plats. Man kan även använda en svart eller vit lång scarf som en halsduk på väg till och från festen.

Smokinginspo: Paul Newman och Robert Redford i Blåsningen, 1973.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-12-11 10:31