Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Hållbart med hög modegrad: Svenska Self Cinema är årets nykomling

Daniel Lindström  |  Publicerad 2020-03-17 16:07  |  Lästid: 2 minuter

De hade inte ens lanserat ett enda plagg när Vogue skrev ett långt reportage om dem i somras.
Nyhetsvärdet kring Self Cinema går dock inte att ifrågasätta: Ett nytt svenskt varumärke gjort av två britter med imponerande meritlistor som fokuserar på hållbarhet och high end-design.
Jag träffar Anthony Rock och Samuel Thomas under Copenhagen Fashion Week i januari där de visar upp sin höstkollektion (våren finns ute nu). De två träffades på Acne Studios där Samuel jobbade med design och Anthony med produktion. Det sista projektet tillsammans blev Acnes Studios fina denimlinje Blå Konst. Tidigare har Samuel jobbat på bland annat Gucci, Burberry och Loewe.
”Self Cinema föddes ur ett gemensamt intresse för att skapa hållbart mode. Nu finns förutsättningarna, både tekniskt och kommersiellt.”
Alla material – organisk bomull, japansk denim och återvunnen nylon (Econyl) har sitt ursprung i Europa och Japan och plaggen produceras i Italien och Portugal.
Samtidigt andas Self Cinemas estetik internationellt mode som inspirerats av Andy Warhols The Factory-studio och den bohemiska konstnärsscenen i Paris Rive Gauche-kvarter. Märkets första lookbook är nästan provokativ i jämförelse med andra skandinaviska varumärken med hållbarhetsfokus.
I den första kollektionen märks jeans och överdelar i japansk denim, sportiga vindjackor och stickade tröjor med Breton-ränder.
Bärbart, modernt – och hållbart. Vad mer kan man önska sig?

Self Cinema våren 2020.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-03-17 17:45