Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Johan Lindeberg lämnade efter konflikt – nu kommer han tillbaka till J.Lindeberg

Johan Lindeberg återvänder i januari 2016 som Creative Consultant till varumärket han grundat och som bär hans namn. Denna minst sagt överraskande nyhet presenterades för personalen på J.Lindeberg-kontoret i Stockholm nu på eftermiddagen. – Jag har sett företaget växa och utvecklas de senaste åren och var väldigt tacksam över att Stefan (Engström) tog initiativet till min återkomst. Självklart var beslutet att återuppta en gammal relation inte lätt, men ju mer vi pratade desto mer rätt kändes det, säger Johan Lindeberg.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2015-12-09 15:13  |  Lästid: 2 minuter

Johan Lindeberg grundade varumärket 1996 med en vision att utmana etablissemanget i golf- och modeindustrin. Han lämnade företaget efter motsättningar och en djup konflikt 2007.

– De senaste säsongerna har J.Lindeberg närmat sig min stil och estetik med skinnjackor och jeans från att tidigare varit mer preppy och klassisk. Tiden har blivit mogen att lägga ihop våra individuella erfarenheter för att ta J.Lindeberg till nästa fas som en stark internationell röst, fortsätter han.

Förhandlingarna mellan Johan Lindeberg och J.Lindeberg inleddes i somras. Delägaren Stefan Engström säger i en kommentar:

– Vi har haft en stark tillväxt under en tid nu, med dubblad omsättning de tre senaste åren. Snart går vi in i 20 år som företag och med den stabila grund vi nu har är vi glada att ha Johan tillbaka i företaget för att bidra till nästa steg i företagets tillväxt. Det känns som ett naturligt steg att sluta cirkeln med återvändandet av grundaren av företaget i vår resa att bli det ledande livsstilsvarumärket från Stockholm.

Johan börjar sitt arbete i januari men säger själv att det är först till hösten 2017 man kommer kunna se en stor förändring.

– Det är så extremt långa ledtider i modebranschen. Vårkollektionen 2017 är redan påbörjad. Det här kommer att bli ett successivt arbete, fortsätter Johan.

– Det ska bli enormt kul. J.Lindeberg är ett stabilt företag men behöver en röst och ett starkt engagemang för att utvecklas ännu mer. Jag kommer att jobba aktivt med alla delar, även kommunikation och fotografering av kampanjer för att få ihop allt i ett uttryck. Jag kommer även att arbeta mycket med att utveckla damkollektionen.

Johan Lindebergs karriär i modebranschen

1990: Startar Diesel Sverige.

1991: Blir internationell marknadschef för Diesel.

1995: Flyttar till New York och blir chef för Diesel i USA.

1996: Lanserar golfmodevarumärket J. Lindeberg i Stockholm.

2000: J Lindeberg visar, som första svenska varumärke, under herrmodeveckan i Milano.

2007: Johan Lindeberg lämnar J Lindeberg.

2007: Driver konsultföretaget Paris 68 och designar bland annat Justin Timberlakes modemärke William Rast.

2011: Lanserar BLK DNM i New York. Vogueredaktören Emmanuelle Alt, skådespelerskan Juliette Lewis och fotografen Inez van Lamsweerde är fans och muser.

2015: Lämnar BLK DNM.

2016: Återvänder till J.Lindeberg 20 år efter starten.

jl1

Johan Lindeberg.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-12-09 15:33