Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Jonathan Anderson om den nya Uniqlo-kollektionen

Daniel Lindström  |  Publicerad 2020-10-15 09:43  |  Lästid: 2 minuter

I dag släpps den nordirländske designern Jonathan Andersons nya kollektion för Uniqlo, döpt till ”A Day In London”. Uniqlo har samarbetat med JW Anderson sedan 2017 vilket varit ett sätt för den japanska retailkedjan att höja modegraden på sortimentet.
Anderson, 36 år, anses som en av modebranschens mest inflytelserika unga designers. Han är ansvarig för spanska lyxmodehuset Loewes kollektioner och spås även vara ett namn för haute couture i Paris.

Café fick nyligen en kort intervju på zoom med Jonathan Anderson, precis mitt i de digitala modeveckorna när han förberedde presentationer för både JW Anderson och Loewe.

Hur har pandemin påverkat dig i ditt arbete?
”Det har varit ett år med enorma utmaningar för mig. Värst av allt har varit tanken att kanske behöva avskeda människor som jobbat i min studio här i London i 10 år. Stora företag som Uniqlo och Loewe klarar sig alltid men mitt eget varumärke JW Andersson är inte jättestort.

Hur tror du att människor kommer att konsumera mode efter pandemin?
”Jag tror att det kommer förändras i grunden, men till det positiva. Vi kommer att bli mer medvetna om material, hållbarhet och kvalitét.

Berätta om den nya kollektionen för Uniqlo.
”Temat för den nya kollektionen är A Day in London och den omtolkar brittiska klassiker, till exempel i form av ikoniska rutiga mönster och duffelrockar. Min designprocess handlar om att gå ner på kärnnivå, och det slutgiltiga resultatet av den här kollektionen förkroppsligar både min och Uniqlos personlighet.”

Vad är skillnaden på att designa för Uniqlo och lyxmodehuset Loewe?
”Processen är den samma men jag tycker personligen att det är svårare och mer utmanande att designa för Uniqlo eftersom produkterna bygger på en enkel men hållbar design som ska kunna bäras av i stort sett vem som helst.

Var har du hittat inspiration till kollektionen?
”Genom att besöka olika museer i London, till exempel National Portrait gallery, det är min favoritsysselsättning. Men denna gång hittade jag även ett antal fotografier i min telefon som jag själv tagit på vänner och arbetskollegor i olika sammanhang.

Vilka är nyckelplaggen i kollektionen?
”På herrsidan är det helt klart ytterplaggen. Vi har gjort en klassisk brittisk parka, en duffel och en elegant lång rock.”

Uniqlo i samarbete med JW Anderson.
Duffel från samarbetet mellan Uniqlo och JW Anderson.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-10-15 09:43