Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Karl Lagerfeld är död

Daniel Lindström  |  Publicerad 2019-02-19 13:10  |  Lästid: 3 minuter
Karl Lagerfeld på presentationen av samarbetet med H&M i Paris 2004.

Karl Lagerfeld har avlidit 85 år gammal i Paris. Han arbetade in i det sista med sitt team för att färdigställa visningen av Fendis höstkollektion 2019 i Milano på torsdag.

Lagerfelds karriär är enorm, den största av alla inom modevärlden. Han är den siste i sitt slag i den här branschen. Ingenting kommer att bli riktigt sig likt nu.
Han har arbetat för Chloé, Fendi (sedan 1965!) och Chanel (sedan 1983!). Vid sidan om detta har Karl Lagerfeld även i alla år drivit sitt eget varumärke, fotograferat kampanjer (sedan 1987) och tidningsreportage, gett ut böcker, tecknat, drivit bokhandel i Paris och gjort mängder med samarbeten, bland annat det med H&M 2004.
Han var en arbetsnarkoman som gjort avtryck i popkulturen i över 50 år.
”I never fall in love. Im in love with my jobs.”


Jag har haft förmånen att träffa Karl Lagerfeld vid två tillfällen. 2004 i Paris då han presenterade samarbetet med H&M på Centre Pompidou och 2011 i Moskva då han fotograferat Pirelli-kalendern helt i svartvitt och för första gången använt män som nakna modeller.
Han har även alltid varit närvarande på Diors herrvisningar i Paris dit han kommit med ett stort entourage av vakter och assistenter.
Den gången med H&M i Paris, långt innan selfien var uppfunnen, sa jag till Karl att jag älskade hans arbete för att kunna få en bild på oss tillsammans.
Bara för något år sedan tog jag en bild Karl och Byredos Ben Gorham när de placerats intill varandra på front row. Det kändes som att han alltid hade tid att ställa upp för folk och var genuint nyfiken på allt nytt. Han skrattade mycket och var känd för att vara hundraprocentigt ärlig och alltid säga precis vad han tyckte.


När Instagram i dag svämmar över av hyllningar av Karl från världens alla stora modepersonligheter, som benämner honom som ”ikon”, ”legend” och ”geni”, tänker jag framför allt på en episod i dokumentärfilmen Lagerfeld Confidentital från 2007, som gjort avtryck på mig. Lagerfeld berättar i filmen att det finns ingenting han avskyr så mycket som nostalgi och sentimentalitet.
”Evolution is the secret for the next step.”

Han tittade aldrig bakåt, bara framåt.
Framtiden enbart.
Det är någonting jag tagit med mig i livet, både privat och i yrket.

Karl Lagerfeld och Kate Moss.
Karl Lagerfeld och Inez de la Fressange.
Lagerfeld på 1970-talet.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-02-19 14:17