Hoppa till innehåll

Kultmärket Blank gör comeback

Fredrik Blank och Åsa Göransson är välbekanta namn i svenska modebranschen. De startade varumärket Blank första gången 2000 direkt efter examen från Beckmans Designhögskola. 2004 blev de ”Årets designer” på ELLE-galan och två år sedan vann de Cafés Stora Modepris för en kollektion som var inspirerad av ubåten Kursk och det karga klimatet i Murmansk. … Continued

Fredrik Blank och Åsa Göransson är välbekanta namn i svenska modebranschen. De startade varumärket Blank första gången 2000 direkt efter examen från Beckmans Designhögskola. 2004 blev de ”Årets designer” på ELLE-galan och två år sedan vann de Cafés Stora Modepris för en kollektion som var inspirerad av ubåten Kursk och det karga klimatet i Murmansk. Efter tio års frånvaro, då Åsa och Fredrik jobbat för bland annat Tiger of Sweden och Oscar Jacobson, väcker de nu liv i Blank igen – med tillägget Atelier.
Det är en lika oväntad som uppskattat comeback – Blank har haft ett starkt följe och viss kultstatus bland modemedvetna i Sverige.
Oväntad för att tajmingen att lansera vasst skräddade kostymer mitt i en pandemi, då människor varken går till kontor eller på fest, känns minst sagt fel.

”Vi ser det här som en tid att skaffa en mer hållbar garderob. Gör ditt liv enklare med färre men bättre plagg.”
Blank Atelier säljs från egen ehandel och erbjuder inledningsvis fyra kavajer, tre byxor, två rockar och en klassik vit skjorta. Skillnaden mellan dam och herr handlar endast om hur plaggen är skurna.
”Vi har använt ett italienskt ulltyg med en slags vintagekänsla. Rockarna och kavajerna påminner lite om gamla arméplagg i känslan men är gjorda av ett modernt och hållbart material.”
Silhuetten är ganska lång och smal vilket gör looken elegant. Både brittiska Alexander McQueen och italienska Prada har fungerat som inspiration. Det är extremt minimaliskt och tidlöst.
”Att prata om trender år 2021 känns extremt avlägset. Hela iden med Blank Atelier är att skapa ett tight koncept med kläder av hög kvalité som kan leva i många år.”

Rock från Blank Atelier.

Kostym från Blank Atelier.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.