Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Lista: Uniqlos fyra bästa samarbeten

Daniel Lindström  |  Publicerad 2018-01-17 10:47  |  Lästid: 2 minuter

Efter många år av rykten har japanska Uniqlo äntligen hittat en passande lokal för affärsverksamhet i Stockholm.
I höst öppnar kedjan 1 500 kvadratmeter i det så kallade Sverigehuset intill Kungsträdgården och Hamngatan.

Uniqlo, som öppnade första butiken i Hiroshima 1984, är känt för att göra baskläder till rimliga priser mer än att jaga de senaste modetrenderna. Många svenskar som rest till stor städer som London, Paris och New York har framför allt fyndat kashmirtröjor och tunna, isolerande dunjackor för en runt en tusenlapp.

Jag gillar Uniqlo mest för deras kreativa samarbeten med gästdesigners. Utöver listan nedan finns även namn som Nigo, Pharell Williams och Opening Ceremony bland de som jobbat nära varumärket.

1) 2009 lanserade minimalisten Jil Sander kollektionen +J som såldes i fem säsonger. Extremt bra och tekniska plagg som påminde mycket om Jils eget märke och Prada i formen.

2) 2011 gjorde en av mina stora modeidoler, Jun Takahashi från Undercover, en kul gästkollektion som även innehöll barnkläder.

3) 2015 var det dags för Christophe Lemaire, tidigare på lyxiga Hermès, att uppdatera budgetmode med bland annat många fina stickade tröjor och kortärmade skjortor.

4) Det senaste samarbetet, från 2017, signerades av Jonathan Anderson, en av de mest beundrade modeskaparna just nu. Det plaggen hade en tydlig brittisk look – trenchcoats, quiltade jackor och multifärgade halsdukar.

Jil Sander för Uniqlo.

Parkas av Undervover 2011.

Fin kortärmad skjorta av Christophe Lemaire.

Brittisk Uniqlo-trench av J.W Anderson.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-01-17 11:07