Hoppa till innehåll

Lyx för alla: Uniqlo i samarbete med Jil Sander

I oktober 2009 fanns det ingen Uniqlo-butik i Stockholm och att handla kläder online var fortfarande en högst marginell företeelse.Då såg jag inget annat alternativ än att köpa en billig British Airways-biljett och flyga till London för att få tag på plaggen från den första kollektionen i samarbetet mellan den tyska designern Jil Sander och … Continued

I oktober 2009 fanns det ingen Uniqlo-butik i Stockholm och att handla kläder online var fortfarande en högst marginell företeelse.
Då såg jag inget annat alternativ än att köpa en billig British Airways-biljett och flyga till London för att få tag på plaggen från den första kollektionen i samarbetet mellan den tyska designern Jil Sander och japanska Uniqlo.
Det var det värt. Jag minns fortfarande den upprymda känslan av att gå in i butiken på Oxford Street där Jil Sanders svarta, mörkblå och grå plagg var avskärmade från resten av sortimentet. Detta var himmelriket! Klassiska herrkläder – rockar, skepparjackor och kostymer – som kostade en fjärdedel av Jil Sanders eget sortiment. Jag köpte mycket och använde plaggen i flera säsonger eftersom de var både tidlösa i sin stil och användbara i alla tänkbara situationer.

För elva år sedan var detta samarbete sensationellt. Visserligen hade H&M producerat uppmärksammade designerkollektioner tidigare (Karl Lagerfeld 2004) men mötet mellan tysk minimalism och modern japansk retail var ännu mer kittlande. För många modeintresserade var både Jil Sander och Uniqlo mytomspunna brands.
Jil Sander föddes 1943 i Wesselburen i Tyskland och grundade det egna varumärket 1973. Hon blev tidigt känd för en tydligt avskalad stil i kombination med dyra och lyxiga material. 1999 sålde Jil Sander 75 procent av sitt företag till Prada och lämnade sedan varumärket efter en konflikt med de nya ägarna. När Uniqlo hörde av sig 2008 var det många som trodde att Sander pensionerat sig för gott.
Därför är det extra glädjande att Jil Sander och Uniqlo möts ännu en gång. Denna månad finns en ny +J-kollektion ute i butik. (13 november)

Igenkänningsfaktorn är hög – precis som 2009 bygger stilen på dressade plagg i kvalitativa material. Det är en modern uniform som passar de allra flesta.
Då som nu har den ofta mediaskygga Jil Sander fått frågor om hur mycket hon måste kompromissa när det gäller materialvalen för att hålla priserna nere. Hon svarar då att Uniqlo, tack vare modern forskning och produktion, tillhandahåller all önskvärd nivå på tyger och tekniska lösningar.
Om du letar efter en funktionell dunjacka, en skräddad rock eller en kostym med perfekt passform i vinter är sortimentet i detta samarbete värt att upptäcka.
Det är sällan kläder är så prisvärda.

Samarbetet mellan Uniqlo och Jil Sander finns ute i butik 13 nov.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.