Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Månadens läsarfrågor: Bästa ytterplagget just nu?

Daniel Lindström  |  Publicerad 2018-11-08 10:12  |  Lästid: 3 minuter

Jag får många mail och frågor från Cafés läsare varje månad – kul! Ofta handlar det om shoppingtips, stylingfrågor eller traditionell vett och etikett.
Här svarar jag på en del av de senaste frågorna.

Vilket är bästa ytterplagget för män?

Hej Daniel. Vad ska man ha för ytterplagg på vintern om man inte gillar bulliga dunjackor eller trista parkaser som nästan alla går i den här tiden på året? Jag skulle gärna vilja vara lite mer dressad. /Lars Johansson

Svar: Finns två bra alternativ för dig – en ullrock eller en peacoat. Det sistnämnda plagget är en av mina personliga favoriter i herrgarderoben. Peacoaten har sitt ursprung i brittiska och amerikanska flottan och har blivit, likt trenchcoaten, en tidlös klassiker. (Snacka om ikonisk design när en produkt från 1800-talet lever kvar i dag, knappt förändrad.)
Det fina med skepparkavajen, som den också kallas, är att den just ger ett dressat intryck utan att bli för strikt eller formell. Man känner sig snygg i en peacoat och den passar till både jeans, chinos och kostym.

I dag finns såklart peacoats med tekniska lösningar, till exempel vattenavstötande tyger, tejpade sömmar och smarta innerfickor.
Passformen är viktig, så pröva dig fram och lägg gärna extra pengar på kvalitet för om jackan är bra gjord kommer den hålla hela livet. (På bilden syns en exemplarisk peacoat från Tiger of Swedens vårkollektion 2019, ute i butik i februari.)


Stilrena sneakers?

Vad är det egentligen som händer med skomodet för tillfället? Hur länge ska den här trenden med stora, klumpiga (fula!) sneakers hålla i sig? Jag vill ha sneakers som är enkla men snygga. Tips, tack! /Johan Öhlander

Svar: Det finns gott om sneakers som kan falla dig i smaken. Kolla in svenska CQP, Common Projects, Adidas Stan Smith. Min favorit i denna grupp är modellen SL/01 (bilden) från Saint Laurent designad av Hedi Slimane.

Vad ska jag tänka på med smoking?

Jag är bjuden på nyårsfest med dresscode smoking. Har aldrig burit det tidigare och undrar hur jag ska gå till väga. Hyra eller köpa? /Anders S

Svar: Definitivt köpa om du har pengarna. De smokings som finns tillgänliga att hyra är (oftast) ganska omoderna i passformen. I dag går det att hitta smoking till ett bra pris, frpån cirka 3 500 kronor och uppåt. Jag skulle rekommendera en traditionell svart med rundade slag. För din budget – tänk på att smokingen kräver en hel del tillbehör som lackskor, skjorta, fluga, manschettknappar och bröstnäsduk.

Hur är The Row för män?

Hej Daniel. Har sett i en del bloggar och på Mr.Porter att märket The Row är väldigt hajpat. Har du prövat något plagg eller vet hur det är? /Magnus Ek

Svar: The Row, designat av Mary-Kate och Ashley Olsen, har funnit i tolv år och har nu, precis som du säger, lanserat en herrkollektion.

Det är helt fantastiska plagg! Superminimalistiska, klassiskt manliga kläder i den allra högsta kvalitén. Jag provade en rock på Dover Street Market i New York som var som en dröm! Tyvärr är prisnivån långt över min budget (räkna med 10 000 kronor för en tröja).

Hur klär man ner kostymen?

På min arbetsplats (finanskontor) har alla kostym och skjorta plus slips. Jag behåller gärna kostymen men skulle vilja hitta ett sätt att ”klä ned” den. Hur gör man då? /Hampus Larsson

Svar: Byt ut skjortan och slipsen mot en polotröja eller finstickad pikétröja. Då blir uttrycket forfarande stiligt men betydligt mer casual.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-11-08 16:35