Annons

Daniel Lindström
Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Annons
 

Milano: Fem saker du måste veta om Pradas höstkollektion

Ibland känns det som om Milanos herrmodevecka står och faller med Prada. Efter att Gucci och Bottega Veneta flyttat sina presentationer till damveckan har schemat här försvagats.
Å andra sidan är Prada så mycket. Så stort och så betydande att allt annat bleknar i jämförelse.
Gårdagens visning, av höstkollektionen 2018, var inget undantag. Miuccia Prada överträffade sig själv ännu en gång genom att, som vanligt, både blicka framåt (#futurism) och bakåt i arkiven (#remix).
Här är en sammanfattning av presentationen.

Annons

Prada hösten 2018.

1) Nylonet är tillbaka
Berättelsen om när Miuccia Prada förvandlade det småskaliga läderaccessoarföretaget till en modejätte med hjälp av svarta nylonväskor är modehistoria. Och sedan Prada introducerade herrkläder 1994 har nylon varit en viktig del av kollektionerna. Hösten 2018 är det svarta och tekniska nylonet tillbaka med full kraft, i både ytterplagg och accessoarer.

2) Gästdesigners
För första gången någonsin har Prada bjudit in gästdesigners till att medverka i arbetet med en kollektion. Erkända arkitekterna och formgivarna Rem Koolhaas, Herzog and De Meuron, Konstantin Grcic, och Ronan and Erwan Bouroullec var alla på plats i Milano igår. Ryggsäcken ovan, som bärs framåt, är ett verk av Rem Koolhaas.

3) Relansering av Prada Sport
För oss som följde Prada redan i slutet av 1990-talet var lanseringen av Prada Sport, med den signifikativa röda logotypen, en stor grej. Herrmode som både var funktionell och snyggt var helt nytt då.
I höst får Prada Sport nytt liv när produkterna fusionsras in i huvudkollektionen och får ett modernare uttryck.

4) Återvinning av mönster
Miuccia har letat i arkiven efter gamla mönster som hon nu återanvänder på ett smart sätt. Exemplet ovan: Bilden till höger är från 2014 och mönstret syns nu igen men i en ny version.

5) Ny visningslokal
För första gången sedan 90-talet (kanske någonsin?) valde Prada att visa utanför sin ordinarie lokal på Via Fogazzaro. Istället fick vi uppleva ett besök i det enorma lagret till konstmuseet Fondazione Prada. Det som är lagrat och emballerat i boxarna runt catwalken är alltså konst!

Dela
Tweeta
 

Annons

 


Annons

Laddar