Hoppa till innehåll

Milano: Premiär för Pirellikalendern 2019

Fotografen Albert Watson, 76, hade en särskild idé när han fick erbjudandet om att sammanställa den 46:e upplagan av Pirellis berömda kalender. – När jag tog mig an det här projektet ville jag göra det på ett sätt som skilde sig från andra fotografers och jag undrade vad det bästa sättet skulle vara. I slutändan … Continued

Fotografen Albert Watson, 76, hade en särskild idé när han fick erbjudandet om att sammanställa den 46:e upplagan av Pirellis berömda kalender.
– När jag tog mig an det här projektet ville jag göra det på ett sätt som skilde sig från andra fotografers och jag undrade vad det bästa sättet skulle vara. I slutändan försökte jag ta vackra bilder som hade ett djup i sig och någon form av narrativ. Jag ville skapa något som var mer än bara ett porträtt av någon – jag ville att det skulle se ut som en stillbild ur en film, förklarar Albert Watson på presskonferensen i Milano.

Resultatet är ”Dreaming”, 40 bilder som berättar historierna bakom karaktärer som porträtteras av Gigi Hadid med Alexander Wang, Julia Garner, dansarna Misty Copeland med Calvin Royal III samt Laetitia Casta med Sergei Polunin.

Fotografierna, i färg och i svartvitt, är tagna i det filmiska formatet 16:9 och lite annorlunda än de lättklädda bilder som gjort kalendern känd tidigare.
Albert Watson:
– Jag ville att människor som skulle se kalendern skulle förstå att mitt mål var fotografi i dess renaste form, som utforskade kvinnorna jag fotograferade och förmedlade en positiv syn på kvinnor i dag.

Alexander Wang och Gigi Hadid.
Albert Watson om bilden: – Hon har nyligen separerat från sin partner, bor ensam i ett glastorn och har Alexander Wang som sin enda vän och förtrogen. Jag tycker att det finns ett element av ångest i de här bilderna. Med Hadids karaktär ville jag förmedla en känsla av en kvinna som tänker på sin framtid, men även visa henne i en ensam situation. Vi ser henne tänka kring vart hon ska ta vägen i livet, vad hon ska göra imorgon.

Julia Garner.
Albert Watson om bilden: – Julia är en väldigt, väldigt fulländad skådespelerska och hon försatte sig omedelbart in i karaktären. Hon spelade en botanisk fotograf som drömmer om att skapa framgångsrika utställningar. Vi befann oss i en vacker tropisk trädgård i Miami, vilket visade sig vara den perfekta platsen för oss att arbeta.

Laetitia Casta och Sergei Polunin.
Albert Watson: – De drömmer båda om framgång: hon som konstnär, han som dansare. Det intressanta är att Laetitia faktiskt håller på med en hel skulpterande och skapar konst på sin fritid. Det här hjälpte henne att ta sig an karaktären. Vi bestämde oss för att fota utomhus, för att ge scenerna lite extra naturligt ljus.

Misty Copeland.
Albert Watson: – Att försöka bli framgångsrik är hennes drivkraft. Copelands karaktär förtjänar sitt uppehälle genom att dansa på en klubb. Samtidigt har hon ställt upp en liten scen i sin trädgård, där hon tränar på att dansa för att kunna bli en stjärna.

Albert Watson fotograferar Alexander Wang och Gigi Hadid i New York.

Julia Garner.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.