Annons

Daniel Lindström
Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Annons
 

Milano/Paris: En liten sammanfattning

Min redaktör Johan Hurtig tycker, med all rätt, att jag skriver alldeles för lite på den här bloggen.
– Du måste berätta för läsarna vad du är med om på alla resor och, framför allt, TYCK något för en gångs  skull, säger Johan.
Därför har han mailat (Johan är tydligen i London) mig ett antal frågor att svara på.
Okej, here You go:

Annons

Vilken visning har varit bäst och varför?
Prada. Jag har bevakat herrmodeveckorna i Milano och Paris sedan 1999 men aldrig sett något liknande. Castingen med Gary Oldman, Willem Dafoe, Tim Roth, Adrien Brody, Jamie Bell och Emile Hirsch var helt makalös. Det blev stående ovationer från en annars ganska svårtflirtat publik. Dessutom är kollektionen, på temat ”Il Palazzo”, väldigt stark. Inga väskor visades, alla accessoarer placerades i kavajen eller rockens bröstficka.

Någon visning som stod ut av annan anledning?
– Louis Vuitton i Paris. Detta var andra kollektionen från brittiske designern Kim Jones som ny hyllas som en av de främsta i världen. Han lyckas få ett traditionellt franskt lyxvarumärke att se väldigt modernt ut. Den legendariska discoproducenten och dj:n Giorgio Moroder spelade live.

Hur gick det att få inbjudningar till visningarna?
– Både och. Trots att jag ofta är ensam svensk journalist på plats är det extremt svårt att bli inbjuden. Jag fick till exempel nej från Raf Simons för första gången vilket var helt knäckande. Hans management skyllde på liten lokal. Missade även Lanvin och Comme des Garçons. Däremot fick jag sitta front row på Yves Saint Laurent på en extremt exklusiv visning på Sorbonne. Det var chockerande. Jag har numer även alltid sittplats på Givenchy efter flera års förnedrande smörande inför presschefen.

Yves Saint Laurent på Sorbonne.

Kollektion du väntat dig mer av?
– Vissa märken i Milano, till exempel Gucci, Armani och Dolce & Gabbana, upprepar sig lite väl mycket. Man vet liksom innan man sätter sig ned vad som ska komma ut på catwalken.

Någon kollektion som sett grym ut bland de märkena som inte gjort stora visningar?
– Jag var på en presentation av Marni i Milano som var fin. Det är kul att H&M samarbetar med Marni i vår så att fler människor får upp ögonen för detta charmerande varumärke från Italien.

Finns det några övergripande trender du tycker märks denna säsong?
– Kostymer. Hösten 2012 är kostymens säsong.

Några speciella accessoarer du minns?

– Givenchys näsringar och alla iPad-fodral.

Givenchy.

Vilken internationell moderedaktörer i publiken är bäst kädd tycker du?
Jefferson Hack från Another Magazine.

Jefferson Hack i Paris. Foto:GQ

Slutligen, hur var alla glamourösa fester?

Dior hade en stor fest på The Social Club i Paris där man inte sparade på krutet så att säga. Trevligast var middagen med Acne efter visningen i söndags kväll på originella kinesrestaurangen Davé på Rue de Richelieu. Thom Browne satt vid bordet intill.

Dela
Tweeta
 

Annons

 


Annons

Laddar