Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

New York: 10 höjdpunkter från Fashion Week

Daniel Lindström  |  Publicerad 2015-02-20 14:52  |  Lästid: 3 minuter

I går avslutades New York Fashion Week, en kylslagen modevecka som ändå alltid levererar både användbara kläder och popkulturella spektakel.
Jag sammanfattar här de 10 stora snackisarna.

nyckanye

1) Kanye West tar över världen
Den 37-åriga artisten som blivit designer ägde modeveckan från första dagen till sista visningen då han satt front row på Ralph Lauren (och för första gången såg glad ut). Samarbetet med Adidas Originals, kollektionen Yeezy Season 1, har blivit en enorm succé både försäljningsmässigt och medialt. De första skorna sålde slut på några sekunder och skapade upplopp utanför Dover Street Market.
Man kan tycka vad man vill om den här mannen, men han fascinerar. Både vad gäller musik och mode.

Patrik Ervell Ready to Wear Fall Winter 2015 in New York

2) Fårskinn trendar
Minns ni catwalkbilderna från London Fashion Week? Just det, en himla massa fårskinn i jackor och rockar. Precis så var det i New York också. Vi får hoppas på en kall vinter 2015/2016.

nycwinter

3) Kylan lamslog Manhattan
Skomodellen ovan är högst ovanlig på fåfäng moderedaktör. Men vad gör man inte när det är minus 15 grader och blåser storm?
Modeveckan inleddes varje dag med nyhetsrapporter om ”arctic blast”.

nycbarn

4) Barn på front row
Vogues ikoniska chefredaktör fick äran att sitta intill både North West (som skrek oavbrutet) och hela skaran Beckham när Victoria hade visning.
Barn som modeaccessoar har aldrig känts mer aktuellt än här.

nyclinde

5) J.Lindeberg satsar på USA
J.Lindebergs designer Jessy Heuvelink är populär i New York. Visningen av höstkollektionen 2015, döpt till Visions of Space, lockade de främsta amerikanska moderedaktörerna och butikerna. Fokus ligger på funktionella ytterplagg mixade i en rockig look. Flera av plaggen är producerade i tekniska material från italienska Loro Piana.

nycsupreme

6) Neil Young och Supreme
Veckans mest oväntade samarbete: Neil Young (fotograferad av Terry Richardson) och Supreme. Till och med postern säljs nu till en mindre förmögenhet på eBay.

nycframe

7) Frame Denim tar över världen
Svenska modeentreprenörerna Erik Torstensson och Jens Grede har med sitt jeansmärke Frame blivit en viktig aktör på jeansmarknaden i USA.  Försäljningen har gått så bra att duon nu bestämt sig för att göra en full kollektion till hösten. Detta gäller än så länge endast dam, medan jeansen finns i herrmodeller.

nycbyredo1

8) Ben Gorham lanserar accessoarkollektion
Parfymhuset Byredo breddar sitt varumärke med en lyxig accessoarkollektion exklusivt såld på varuhuset Barneys i New York och Los Angeles. På bilden syns Ben Gorham tillsammans med danska modellen Freja Beja Erichsen och designern Kimberly Wesson på gårdagens releasefest.

nyccatwalk

9) John Elliot är årets nykomling
Förr oss svenskar låter grå och marinblå sweatshirts och bomberjackor inte som någon revolutionerande modenyhet men i USA gör John Elliots basgarderob succé. (GQ har dubbat honom till ”2014’s Best New Menswear Designers in America”.) På visningen i New York avslöjades även ett mindre skosamarbete med Nike.

nycralph

10) Ralph Laurens mäktiga POLO-presentation
Ralph Lauren är, märkligt nog, sällan närvarande med sin herrkollektion på New York Fashion Week. Den här gången tog man dock i ordentligt och lät 90(!) modeller presentera kollektionerna POLO och Purple Label på det lyxiga kontoret på Madison Avenue. Ralph syntes inte till, däremot sonen David som eskorterade Ciara runt i de många olika rummen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:08