Annons

Daniel Lindström
Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Annons
 

New York: Raf Simons hyllning till kultfilmen Christiane F.

Vi som växte upp på 80-talet i Sverige fick se filmen Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981) i skolan i avskräckande syfte för att inte testa droger.
Min mamma jobbade på den tiden med narkotikamissbrukare så jag hade dessutom läst boken (om i sin tur bygger på ett reportage i tidskriften Stern) om Christiane F:s liv flera gånger. Den brutala berättelsen om en ung flicka som fullständigt går ner sig i heroinmissbruk och prostitution påverkade mig och många andra mycket. När jag besökte Berlin första gången, på klassresa i gymnasiet, gick jag direkt till järnvägs- och tunnelbanestationen Bahnhof Zoo för att se den själlösa miljön där boken och filmen utspelats.

Annons

Den belgiske designern Raf Simons, en av världens just nu mest inflytelserika modeskapare, refererade redan 2001 (höstkollektionen) till Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo när han tillsammans med flyers för Sonic Youth– och Joy Division-konserter, fäste bilder på filmens affisch på sweatshirts och bomberjackor. När Simons jobbade för Jil Sander i Milano döpte han en hel kollektion till ”Detlef”, namnet på Christiane F:s pojkvän.

I en intervju med New York Times från 2011 säger Raf Simons (om Berlin):
– Mitt intresse för Berlin föddes med Uli Edels film “Christiane F.” Jag såg filmen första gången när jag var 14 år och blev helt besatt av den. Jag var redan intresserad av David Bowie, Kraftwerk och Joy Division. Filmen handlade om en stor stad, om attraktionen kring stadens centrum och dess stora problem. Bowies medverkan i filmen, både genom soundtracket och konsertscenen (Station to Station) har alltid funnits med mig.

Nu återvänder Raf Simons ännu en gång till den kultomsusade filmen. I kollektionen ”Youth In Motion” för hösten 2018, som visades i New York nyligen, är bilder ur filmen trycka på t-shirts, byxor och sweatshirts.

Raf Simons hösten 2018.

  

Natja Brunckhorst spelade rollen som Christiane Felscherinow.

David Bowies soundtrack till filmen Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

David Bowies ”Heroes” blev det inofficiella ledmotivet till Christiane F.

David Bowie framför Station to Station i Christiane F. (Konsertscenen spelades in i New York.)

Dela
Tweeta
 

Annons

 


Annons

Laddar