Hoppa till innehåll

Paris: 11 höjdpunkter från modeveckan

Paris herrmodevecka har aldrig varit så stark som nu. När det knappt finns några varumärken av rang kvar i London, New York eller Milano (Prada gjorde ingen visning den här säsongen) har den franska huvudstaden även blivit centrum för världens herrmode.Jag var där i veckan och såg mängder av fina visningar och presentationer. Extra kul … Continued

Paris herrmodevecka har aldrig varit så stark som nu. När det knappt finns några varumärken av rang kvar i London, New York eller Milano (Prada gjorde ingen visning den här säsongen) har den franska huvudstaden även blivit centrum för världens herrmode.
Jag var där i veckan och såg mängder av fina visningar och presentationer. Extra kul i år var att den svenska närvaron var så hög: Acne Studios, Eytys, Peak Performance, Ben Gorham, CMMN SWDN, Byredo, Our Legacy och Lazoschmidl gjorde alla fina presentationer.
Här är mina favoriter från modeveckan.

Celine av Hedi Slimane.

Hedi Slimanes 70-talskollektion för Celine
Säga vad man vill om Hedi Slimane men han gör snygga kläder som man gärna vill ha på sig. Visningen för våren 2020 gick i samma stil som de tidigare men var kanske ännu mer retroinspirerad. Långa kavajer, spetsiga Chelseaboots, pilotbågar och smala slipsar dominerade Slimanes långa och glittrande catwalk. Kritikerna menar att han ständigt upprepar sig, men varför överge ett vinnande koncept? (Frågan är väl bara om den yngsta kundgruppen, de som dyrkar Virgil Abloh och Supreme, tilltalas av Slimanes rock’n’roll-nostalgi.)
Jag vill i alla fall ha den här looken på pricken.

Louis Vuitton på Place Dauphine.

Virgil Ablohs scenografi på Louis Vuitton-visningen
De stora lyxmodehusen tävlar med varandra om att göra de mest påkostade visningarna. Den här säsongen vann Louis Vuitton. Igen.
Designern Virgil Abloh hade för sin tredje kollektionsvisning för varumärket spärrat av ett helt torg, Place Dauphine, vid Pont Neuf. Platsen fylldes med cafébord, glasskiosker och en LV-stämplat röd hoppborg. Tillsammans med alla kändisar blev eventet som ett mindre tivoli och kollektionen var Virgils absolut bästa hittills.

Valentino.

Triple denim hos Valentino
Jag tyckte väldigt mycket om Pierpaolo Picciolis kollektion för Valentino som visades på en lång catwalk i Grand Palais. Han är utan tvekan en av världens främsta designers just nu och har gjort herrkollektionen åtråvärd för både butiker och fashionistas. Valentinos signum är de lyxiga materialen men jag föll mest för denna outfit. Så snyggt med tre denimplagg ton-i-ton.

Ben Gorham i samarbete med Peak Peformance.

Ben Gorhams outdoorkollektion för Peak Performance
Jag längtar redan till januari då det första plaggen från den här kollektionen, Possessions of My Soul, kommer ut i butik. Jag kan nämligen inte minnas när jag senast blev så imponerad av ett samarbete mellan sport och mode.
Ben Gorham, grundare av dofthuset Byredo, har skapat en supermodern kollektion med högsta funktion som lämpar sig för flera olika friluftsaktiviteter. Ny passform, nya färgkombinationer och detaljer i fokus istället för gömda bakom tyg. Café återkommer med en utförligare rapport om detta.

Russel Westbrooks på Acne Studios efterfest.

Russel Westbrooks hektiska modevecka
Vissa säsonger hamnar en speciell kändis i fokus under modeveckan. För 10 år sedan var det Kanye West, lite senare Pharrell Williams, David Beckham och amerikanska fotbollspelaren Victor Cruz.
I år var det Russel Westbrooks time to shine. Den 30-årige point guarden i Oklahoma City Thunder flögs in av Acne Studios (där han även medverkat i en tidigare reklamkampanj) och syntes även front row hos Dior och Louis Vuitton.

Picknickväska från Dior/Rimowa.

Diors samarbete med Rimowa
Kim Jones kollektion för Dior var som vanligt fenomenal men ingenting fick lika stort utrymme på Instagram som väskorna i samarbete med Rimowa. Årets accessoar.

Saint Laurent nya butik.

Nya Saint Laurent-butiken på Rue Saint Honoré
När trendiga shoppingtemplet Colette stängde förra året sörjde en hel modevärld. Nu finns det en anledning att besöka adressen 213 Rue Saint Honoré igen så Saint Laurent tagit över lokalen. Likt Gucci Gardens i Florens har Saint Laurent satsat på mängder av småprylar som passar de flesta plånböcker, till exempel hörlurar i samarbete med svenska Happy Plugs.

Byredos presentation av ByProduct.

Byredos basketskor och skräddarsydda kostymer
I höst breddar parfymhuset Byredo sitt sortiment med ytterligare en produkt: Sneakers. En basketsko i skinn kompletterar varumärkets utbud av väskor och små läderaccessoarer.
De nya skorna presenterades tillsammans med tio stycken skräddarsydda kostymer från A.W. Bauer i storlek XXL. ”Jag kallar det nya konceptet ByProduct eftersom Byredo är en biprodukt av en misslyckad basketkarriär”, förklarade grundaren Ben Gorham.

Acne Studios vår/sommar 2020.

Acne Studios dressade vårkollektion
Var det Acne Studios bästa herrvisning i Paris? Jag tror det. Kollektionen som presenterades i franska radiohuset kändes modern, snygg, elegant, bärbar och betydligt mer dressad än de senaste säsongerna.

Our Legacy vår/sommar 2020.

Our Legacys mixade materialval
Det är alltid lika inspirerande att gå igenom Our Legacys kollektion på Svenska Institutet i Paris. Nästan alltid känns det som om man ser nya typer av plagg, accessoarer och inte minst material som få andra märken använder. Vårkollektionen 2020 är kontrastrik där mjuka och skira handstickade plagg möter syntet och skinn. Bland annat.

Eytys första catwalkpresentation
Young Lean spelade live. Robyn var där liksom några av världens främsta butiker och erkända moderedaktörer. Eytys har på extremt kort tid även etablerat sig som ett klädmärke för en ung och trendig kund.
Och debuten på Paris modevecka gick strålande. Silhuetten med baggy jeans och oversizade överdelar är starkt 90-talsinspirerad och känns nu modern igen. Håll utkik efter de stora kavajerna som gjorts in samarbete med Tiger of Sweden (bilden).

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.