Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Paris: Jonny Johansson om Acne Studios höstkollektion

Daniel Lindström  |  Publicerad 2017-01-24 11:46  |  Lästid: 3 minuter

Acne Studios presenterade en väldigt skräddad höstkollektion i Paris i lördags, ett slags skifte jämfört med vårens sportiga look med färgglada regnjackor.
Första modellen ut på presentationen på Faculté de Pharmacie hade till exempel en kritstrecksrandig, typisk Wall Street-aktig dubbelknäppt kostym.
Vi träffade Jonny Johansson, kreativ chef, efter visningen då han förklarade var han hämtat sin inspiration och idén med kollektionen.

Vilken var utgångspunkten för den här kollektionen?
– Jag började med att titta på hur affärsmän såg ut på 80- och 90-talet och jag insåg tidigt att de inte ser ut så längre. Så jag ville skapa en ny affärsman, den här perfekta killen som är besatt av sina kläder och har respekt och kunnande för material och form.

Det är en speciell stämning i kollektionen.
– Jag ville ha en lugn och tyst känsla. Allt runt omkring oss är så högljutt i dag. Den här mannen står tillbaka och observerar. Den lugna känslan skapas också av färgerna som är som sorbet-kulor till efterrätt på en fin restaurang.

Materialen ser väldigt matiga ut.
– De är svullna och förstärkta. Ull limmat på scuba (neopren/våtdräkt) för att skapa starka former i silhuetten. Det är inte oversizade plagg men materialen tar för sig mycket. Jag gillar idén med att kombinera 80-talets affärsman med teknik och struktur från "New Look"-couture.

Kan du berätta nåt om skrädderiet.
– Grunden är klassiskt herrskrädderi med dubbelknäppning med det finns även stark inspiration från damkläder med den markerade midjan.

Det finns många referenser till klassisk herrekipering i kollektionen.
– Ja. Skjortorna har vita stärkta kragar men färgad kropp i silke, de stickade tröjorna med brodyr av små hundar känner man ingen från typiska amerikanska preppybutiker och den här killen bär även hängslen.

Vad är idén med accessoarerna?
– Sneakers har fått en hög palttform-sula för att förstärka silhuetten och skapa en konrast till den drejade stilen. Vi har också gjort väskor av omslag till vår gamla tidning Acne Paper.

acne2

Marinblå dubbelknäppt rock.

acne3

Byxa med hög midja och frontveck.

acne1

Väska med omslag av tidningen Acne Paper.

acne4

Dubbelknäppt rock.

acne5
acne7

Stickad tröja med preppyinspirerad brodyr.

acne6

Hängslen ovanpå stickad tröja och polo.

p31

Acne Studios kreativa chef Jonny Johansson på presentationen i Paris.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:04