Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Paul Smith: Tänk på detta när du köper ny kostym

Daniel Lindström  |  Publicerad 2018-08-16 12:24  |  Lästid: 3 minuter

Den brittiske designern Paul Smith, 72, bär kostym varje dag året runt. När vi ses under modeveckan i Köpenhamn har han på sig en marinblå ullkostym, vit skjorta, tennisskor och de signifikativa randiga strumporna.

– Eller kanske inte VARJE dag. Jag kommer precis från semester i Toscana och det var lite för varmt med hel kostym men jag försökte ändå ha på mig en kavaj på dagarna haha.

Sir Paul Smith är en sällsynt sympatisk person. Han har en stark energi och verkar engagerad i varje liten detalj i sitt företag. Och glad. Han skrattar och ger folk i närheten komplimanger hela tiden. Jag ursäktar mina shorts, vi ska äta en lyxig lunch senare, men han säger vänligt att det “ser sportigt ut”.

Jag intervjuar Paul Smith utanför den nya butiken på Christian IX's Garde i Köpenhamn.

Din aktuella höstkollektion är mer dressad än på flera säsonger. Vad var tanken?

– Kostymen har alltid varit central i mina kollektioner men nu fokuserar vi ännu mer på det skräddade uttrycket. Jag tycker det är nödvändigt som en reaktion mot all sportswear och streetwear som dominerar modebilden just nu.

Berätta om kostymerna i höstkollektionen.

– Alla kavajer är löst konstruerade med mjuka axlar, så som jag jobbat sedan 1980-talet, och är lite längre, cirka 74 centimeter, vilket ger ett elegantare intryck. För att skapa en mer modern look har vi delat en del kavajer "på mitten" med olika material och mönster. Byxorna är lösare i silhuetten.

Säljer ni mycket byxor med vid passform?

– Njae, de flesta kunder vill fortfarande ha ganska smala kostymbyxor men på visningarna krävs en mer spännande silhuett.

Vad ska man tänka på när man köper en ny kostym?

– Först och främst vilket behov man har själv. Ska kostymen användas på jobbet eller till fest, eller både och? Sen är såklart färgen viktig. Jag rekommenderar marinblå som jag tycker funkar i nästan alla sammanhang.

Och när det gäller tyg – ull eller bomull?

– Jag föredrar ull. Det finns moderna ulltyger nu som är svala och praktiska att resa med. 2015 lanserade vi "A Suit To Travel" med half canvas-konstruktion och ett ulltyg som andas och är stretchigt.

Vad har du på dig till din kostym?

– Helst bara vita enkla sneakers och en skjorta. Jag vill känna mig bekväm men ändå vara uppklädd och representativ.

Klassisk kostymfråga – hur många knappar?

– Två knappar singelknäppt är det mest användbara. Dubbelknäppt är mer elegant men kan ibland kännas för uppklätt. Jag har en modell med fyra knappar i höst vilket påminner om en uniform.

Varför är det viktigt att bära kostym?

– Som jag sa tidigare, man ser representativ ut. Man litar – förhoppningsvis – på personer i kostym, piloter, banktjänstemän, politiker. En person i kostym ger ett särskilt intryck.

Du har dressat många kändisar, allt från prinsessan Diana till Mick Jagger, David Bowie och Daniel Day-Lewis, men till vilken yrkeskategori säljer du mest kostymer?

– Jag har aldrig varit jättepopulär i finanskvarteren tyvärr, kunderna kommer mest från kreativa yrken – arkitekter, regissörer och skådespelare. Vilket jag absolut inte har något emot!

Paul Smith i den nya butiken i Köpenhamn.

Kostymer i Paul Smith-butiken.

Dubbelknäppt kostym från den nya höstkollektionen.

Rutigt, dubbelknäppt och längre silhuett från Paul Smith i höst.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:02