Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Stilexperten Lalle Johnson och skräddaren Frederik Andersen lanserar The Bauer Project

Daniel Lindström  |  Publicerad 2020-05-20 14:13  |  Lästid: 2 minuter

Få kan lika mycket om klassiskt herrmode i Sverige som Frederik Andersen och Lalle Johnson. Den förstnämnde driver anrika skrädderiet AW Bauer, grundat 1863, och den andre är stylist, designkonsult och mångårig medarbetare i bland annat den här tidningen.
Nu i vår förenar de sig i gemensamma satsningen The Bauer Project, en mer tillgänglig kollektion som kompletterar ateljéns handsydda plagg.

”Jag har längtat efter att bygga en bro mellan skräddarsytt och mer modebetonade herrkläder. Våra kunder här på Bauer efterfrågar andra produkter i dag än enbart kostymer. Vi vill kunna erbjuda plagg som är hantverksmässigt gjorda men som är mindre formella”, förklarar Frederik Andersen.
Vi sitter i det nyrenoverade showroomet på Brunnsgatan i centrala Stockholm. Den vackra lokalen med stora fönster har dekorerats med antika rosenträ- och rottingmöbler designade på 1950-talet av Pierre Jeanneret för den indiska staden Chandigarh. Rummet är tänkt att fungera både som en butik och ett galleri i framtiden.

Frederik Andersen och Lalle Johnson.

Lalle Johnson håller upp prototypen av en tunn marinblå blazer och säger: ”Det finns ett stort intresse för dressade kläder men på ett nytt sätt. Skjorta, slips och en kostym för att jobba på bank tillhör en svunnen tid. Nu ska silhuetten vara lite lösare, byxorna högre och materialen mer mjuka och följsamma. Fortfarande elegant men på ett mer avslappnat sätt.”
The Bauer Project erbjuder inledningsvis en byxa med lite vidare passform (22 cm fotvidd) och en militärinspirerad skjorta – båda i ett tvättat italienskt bomullstyg. Sedan är tanken att det ska komma ett nytt plagg var femte vecka – till exempel rock, stickad tröja och arméjacka.
”Alla mönster och prototyper är gjorda för hand här i ateljén. Sedan producerar vi plaggen av deadstock-tycker som jag samlat på mig under året. Därför är upplagan begränsad, när produkten är slut, då är den slut”, fortsätter Frederik Andersen.
På en docka i lokalen på Bauer hänger en grön militärjacka med extremt fin patina. Just den här jackan har varit betydelsefull för hela projektet.
”Det är en belgisk arméjacka från 1968 som jag köpte på eBay för massor av år sedan. Den är så oerhört välgjord och har perfekt passform. Militärjackan har fungerat som en utgångspunkt för vad vi vill göra. Ett tidlöst plagg som passar till nästan allt och som bara blir finare ju mer man använder det.”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-05-20 14:30