Annons

Daniel Lindström
Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Annons
 

Stockholm New som bok och utställning

Ett av mina första minnen efter jag fått jobbet som modechef på Café 1999 var en resa till Wien som H&M arrangerade.
Vi var en liten grupp ganska ängsliga moderedaktörer och stylister som flögs och bussades till sommarslottet Schönbrunn där klädkedjan skulle presentera en ny kollektion.
På planet delade reseledaren ut det nya numret av magasinet Stockholm New som anlänt direkt från tryckpressen och det var som att sätta en ny bibel i händerna på djupt religiösa människor.
Det bläddrades frenetiskt bland de glansiga sidorna, tisslades och tasslades om vilka fotografer, stylister, modeller och hår- och make up-artister som fått den stora äran att medverka i tidningen.

Annons

Vi den här tidpunkten, när vi knappt hade internet och mobiltelefoner, var de bästa modemagasinen enormt betydelsefulla för oss som skrev om och bevakade branschen.
Stockholm New var ett av världens främsta magasin i genren livsstil  mellan åren 1992-2002, åtminstone några av de tolv utgåvorna. Den slutsatsen är alldeles uppenbar när jag går igenom det digra materialet (500 sidor) i den praktfulla coffee table-boken Stockholm New som lanseras 4 juni på Thielska Galleriet på Djurgården.

Ingenting åldras så snabbt som modebilder eftersom de är daterade till en viss säsong eller olika trender. Modefotografiet i Stockholm New, ofta utfört av Mikael JanssonSølve SundsbøLee Jenkins och John Akehurst, håller än i dag för att det framställts på ett närmast fulländat sätt.
Bilder som har 15, 20 år på nacken känns fortfarande moderna – den höga kvalitén är tidlös.

Det bästa modefotografiet är mycket större och viktigare än glamorösa bilder för att sälja kläder och accessoarer, det berättar även om sin egen samtid.
Stockholm New spelade en stor roll att skildra Sverige och Skandinavien internationellt. När jag reste till Milano och Paris för herrmodevisningar under den här tiden fick jag ofta frågor om Stockholm New för att den väckt ett intresse för svenskt mode, design, konst och arkitektur.
Stockholm New bidrog till att omvärlden fick höra talas om Filippa K, Acne, Carin Rodebjer, Anna Holtblad, J.Lindeberg, Lovisa Burfitt och Whyred.

Stockholm New återuppstår inte enbart som en bok, utan även i utställningen Stockholm New — nationalromantik från dubbla sekelskiften: modefotografi möter måleri på Thielska Galleriet (4 juni-30 augusti). Det fotografiska materialet hängs tillsammans med  konstmuseets samling av nordiskt måleri från förra sekelskiftet.

Läs mer om arbetet arbetet med projektet på grundarna Claes Brittons och Christina Sollenberg Brittons hemsida/blogg.

Omslaget på boken Stockholm New. Foto: John Akehurst. Stylist: Maria Virgin. Modell: Sara L/Stockholmsgruppen.


Foto: Mario Testino, 2001.

Foto: Magnus Mårding, 1998.

Foto: Pelle Bergström, 2013.

Foto: Mikael Jansson, 2001.

Foto: Frederik Lieberath, 2000.

Foto: Frederik Lieberath, 2001.

Harry Schein fotograferad av Mikael Jansson, 1997.

Kronprinsessan Victoria fotograferad av Mikael Jansson.

Mini Andén fotograferad av Mikael Jansson, 2000.

Foto: Frederik Lieberath, 2002.

Foto: Mikael Jansson, 2000.


Foto: Mikael Jansson


Foto: Enrique Badelescu, 2002.


Foto: Mikael Jansson, 1999.

Dela
Tweeta
 

Annons

 


Annons

Laddar