Annons

Daniel Lindström
Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Annons
 

Tiger of Sweden lanserar eget tartanmönster

Ronnie McDonald, chefsdesigner för Tiger of Swedens herrkollektion, föddes i Glasgow i Skottland och växte upp med traditionella klädseder som familjeklanmönster och kilt.
Nu tar han sina förfäders arv från skotska höglandet och införlivar det i Tiger of Swedens vårkollektion. Denna månad lanseras en limiterad kollektion bestående av kavaj, scarves och kilt med ett eget tartanmönster.

Annons

– Tiger of Sweden är ett modehus vars historia sträcker sig över hundra år tillbaka i tiden. Vi är också en slags klan som kan föräras ett eget rutmönster, berättar Ronnie McDonald.
Mönstret är framtaget tillsammans med det brittiska väveriet London Cloth Co som handväver textilier med hjälp av vävmaskiner tillverkade på tidigt 1900-tal.
– Målsättningen var att med inspiration från traditionellt hantverk skapa modernt skrädderi som passar modebilden i dag. I vår nya vårkollektion står strukturerade och mönstrade ytor i fokus och då passade tartantemat bra, fortsätter McDonald.
Kavajen och kilten är gjorda i ett robust tweedtyg och har fått ett högt pris, 9 999 kronor, på grund av den exklusiva tillverkningen och limiterade upplagan.
Hur bär man kilt på ett modernt sätt 2014?
– Ovanpå att par svarta smala jeans. Då blir det en hårdare look.
Hur skaffar man sig mer modeinspiration från Skottland?
– Om du tänker på tartanmönster är ju äventyrsfilmen Braveheart med Mel Gibson en klassiker i ämnet. För lite mer tidsenlig skotsk modehistoria skulle jag rekommendera Small faces av Gillies MacKinnon och, såklart, Trainspotting.
Den unika Tiger of Sweden-rutan finns numera registrerad i det skotska registret av tartanmönster.

tartan1
Irvine Wool Blazer, 9 999 kronor, från Tiger of Sweden. Limiterad upplaga om 100 exemplar.

tartan2
Cafés stilbloggare Gustav Broström testar kilt och blazer från Tiger of Swedens vårkollektion.

Dela
Tweeta
 

Annons

 


Annons

Laddar