Hoppa till innehåll

Vårens 10 bästa jackor

I april är vi många som letar efter en ny vårjacka. Här är tio tips från moderedaktionen på jackor som är aktuella nu och många år framåt. 1)ArméjackaDanska Samsøe Samsøe har för andra säsongen en serie jackor i Gore-Tex, bland annat M65-modellen på bilden här. En mycket praktisk jacka eftersom den både är vind- och … Continued

I april är vi många som letar efter en ny vårjacka. Här är tio tips från moderedaktionen på jackor som är aktuella nu och många år framåt.

Jacka från Samsøe Samsøe i Gore-Tex, 7 300 kr.

1)
Arméjacka
Danska Samsøe Samsøe har för andra säsongen en serie jackor i Gore-Tex, bland annat M65-modellen på bilden här. En mycket praktisk jacka eftersom den både är vind- och vattentät men ändå känns urban och kan användas till de allra flesta kläder. Snyggt med militärgrön färg, även svart och navy är alternativ.

Jacka från Acne Studios, 7 100 kr.

2)
Bomberjacka
I Sverige tänker vi ofta på en annan modell – boxigare och i nylon – när vi talar om bomberjacka. Men så heter i alla fall den här modellen på engelska och Acne Studios har gjort säsongen snyggaste i ull och skinn. Sportig men ändå elegant. (Denna är även lite fodrad och kan bäras vid några minusgrader.)

Jacka från Patagonia, 2 000 kr.

3)
Fleecejacka
Outdoortrenden var stark redan före pandemin och nu vill alla ut i naturen. I stort sett varenda varumärke har en fleecejacka i sortimentet i vår men vi väljer gärna en modell från ett genuint friluftsbrand, till exempel Patagonia. En fleecejacka fungerar även som ett isolerande plagg under en stor regnjacka.

Jeansjacka från Saint Laurent, 7 000 kr.

4)
Jeansjacka
Inte mycket att säga om, en jeansjacka i så kallad trucker-modell är ett av de snyggaste plagg som finns. Saint Laurents modell har en fin vintagelook men kostar också en del. Som tur är finns det fina jeansjackor från 1 000 kronor och uppåt. (Om du tycker att den här modellen är obekväm, testa en lite längre jeansjacka som påminner mer om en kavaj/workerjacka.)

Mockajacka från Arket, 2 950 kr.

5)
Mockajacka
En elegant jacka som passar väldigt bra till ett par kostymbyxor, skjorta eller en stickad tröja. Brun färg är också väldigt snyggt tillsammans med ett par klassiska blå jeans. Men tänk på att mocka är ganska ömtåligt och att du måste ta hand om jackan och skydda den extra mot smuts och väta.

Skinnjacka från BLK DNM, 7 000 kr.

6)
Skinnjacka
När Johan Lindeberg startade BLK DNM på Lower East Side i New York för 10 år sedan var den här rejäla bikerjacka i skinn varumärkets själva grundpelare som resten av kollektionen byggde kring. Nu är BLK DNM tillbaka och såklart även de populära skinnjackorna för både dam och herr. Den här jackan är extremt tidlös och bryr sig inte ett dugg om vilka andra trender som pågår där ute.

Skaljacka från Peak Performance, 5 500 kr.

7)
Outdoorjacka
Japp, ut i naturen ska vi. Och då är det smart att använda plagg som pallar all typ av väderlek. Peak Performance supertekniska hikingserie Vislight kombinerar skydd och komfort samtidigt som plaggen är otroligt lätta och bekväma och har en utmärkt andningsförmåga.

Jacka från Celine, 16 500 kr.

8) Anorak
Vårens drömjacka om du har en stor plånbok. En enkel nylonanorak kan kosta så här mycket om det är Hedi Slimane som designat den och använt att print, ”Autobahn” av den amerikanske konstnären Tyson Reeder. Kommer garanterat bli ett samlarobjekt om du hinner köpa ett exemplar.

Vadderad skjortjacka från Our Legacy, 2 800 kr.

9)
Skjortjacka
Ett extremt användbart hybridplagg som är suveränt på våren. Lika mycket skjorta som jacka och du kan bära det tillsammans med alla typer av byxor. Den här modellen från Our Legacy är lite vadderad också vilket passar svenskt klimat många månader om året.

Harringtonjacka från AMI, 4 500kr.

10)
Harringtonjacka
Ska du ha en Harringtonjacka i original ska du välja brittiska Baracuta vars modell G9 började göras redan på 1930-talet för golfspel. (Jackan kallas Harrington efter att karaktären Rodney Harrington bar jackan i framgångsrika såpan Peyton som sändes i England under 1960-talet. Jackan på bilden, från franska AMI, är mer elegant än sportig vilket tilltalar mig.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.