Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Vårens snyggaste outdoorplagg: Ben Gorham i samarbete med Peak Performance

Daniel Lindström  |  Publicerad 2020-01-27 15:37  |  Lästid: 2 minuter

Samarbeten i modevärlden är mer regel än undantag men vissa kollaborationer känns mer oväntade och spännande än andra.
Att Ben Gorham, grundare av framgångsrika dofthuset Byredo, skulle ge sig i sportvärlden kan ingen sett som självklart.
Men resultatet – outdoorkollektionen Possessions of My Soul för Peak Performance – är exakt så högklassig man hade kunnat räkna ut. Gorham har verkligen känsla för stark design och detaljer.
Allt började med en resa till Riksgränsen förra året.
”Där startade hela projektet. Min idé var att skapa en väldigt tillgänglig hikingkollektion, något jag kände saknades hos Peak Performance”, berättar Ben Gorham.
I Riksgränsen, 30 mil norr om Polcirkeln, mötte teamet högst varierat väder. Naturen visade hur viktigt det är med funktionella plagg.
”Vi upplevde starka kalla vindar på den första toppen och senare under dagen regn, sol, vind och relativt stora förändringar i temperatur. Alla dessa element blev viktiga för uppbyggnaden av kollektionen men även för funktionen.”
Den dramatiska miljön påverkade också uttrycke. Färgerna och tonerna i plaggen har bland annat hämtats från de många nyanserna av grått i berg- och klippformationer. Här syns även blått, svart och signalfärgen orange.
Genom unisexkollektionen hoppas Ben Gorham att fler människor vill ta sig ut i naturen.
”Traditionellt är outdoorvärlden väldigt nischad. Kläder och prylar har utformats för en viss aktivitet, till exempel klättring, medan den här kollektionen riktar sig till en bredare publik. Plaggen har designats för en multiaktiv livsstil.”
Ben Gorham, 42, är född i stadsmiljö och spelade basket som junior. På den tiden var han själv aldrig nära de miljöer han nu letar sig till i vuxen ålder.
”Jag började väldigt sent med outdooraktiviteter och det är bara de senaste fem, sex åren som jag har lärt mig åka skidor, surfa, klättra, springa och hikea. Samtliga aktiviteter ger mig en känsla av lugn och frihet. Det är så nära jag kommer meditation”
Possessions of My Soul-kollektionen kommer ut i butik nu i februari och innehåller packbara skaljackor i Gore-tex, isoleringsplagg, västar, vindbyxor, en längre rock, shorts, skjorta och ryggsäck. Bland annat.
Många av de tekniska lösningarna har placerats på utsidan av plaggen istället för att döljas.
”Peak Performance är extremt duktiga på tekniska detaljer och jag kände helt enkelt att jag ville visa inte bara den specifika funktionen utan även den stora kompetensen inom varumärket.”
Gorham, som reser mycket, ser fram emot att själv använda plaggen i vår.”Jag hoppas kunna nyttja kollektionen i alpina miljöer men också i staden. Den fungerar på båda ställena.”

Byredos grundare Ben Gorham har designat en kollektion för Peak Performance.
Detalj från Ben Gorhams kollektion för Peak Performance.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-27 15:37