Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Vinterjackan som tål allt

Daniel Lindström  |  Publicerad 2018-11-13 10:35  |  Lästid: 2 minuter

Förra hösten lanserade Haglöfs, grundat 1914 i Dalarna, innovationskonceptet V series. Här ska det anrika outdoorvarumärket pusha gränserna för ny teknik och design.
Först ut var en uppmärksammad dunjacka – ”världens tåligaste” – för bergsklättrare.
Denna månad presenteras Raw Anorak, en längre vind- och vattentät trelagers-skaljacka med många användningsområden, till exempel skidåkning och hiking.

Även denna gång har Haglöfs, med designern Jenny Kjellbom i spetsen, fokuserat på slitstyrka och hållbarhet. Den nya anoraken är gjord i en blandning av återvunnen polyamid (nylon) och Vectran.
– Vectran är en extremt stark fiber som tål nötning väldigt bra. Vectran används ofta i till exempel segeldukar, förklarar Jenny Kjellbom.

Raw Anorak är praktiskt taget helt outslitlig. Inte ens med kniv kan man skära genom Vectran-trådar.
– Det känns spännande, att vi gjort en jacka som kommer att hålla i årtionden även om man använder den mycket, fortsätter Jenny.

Hållbarhetsfrågan har varit viktig för Haglöfs. Materialet är helt ofärgat sitt originalutförande.
– Genom att skippa färgningsprocessen har vi  sparat enormt mycket vatten men även fått ett tyg i off-white som påminner väldigt mycket om gamla svenska militärkläder.

Även den långa silhuetten, den stora fickan mitt på bröstet och huvan med justerbar krage hämtar inspiration från förr.
– Jag har tittat mycket i Haglöfs egna arkiv och såklart även på kläder som använts av armén. Det spännande är att låta traditionen möta högteknologiska tyger och lösningar. Den här anoraken är förmodligen den tekniskt mest avancerade produkt som Haglöfs gjort.

Raw Anorak görs i 300 exemplar och distribueras via premiumbutiker som Très Bien i Malmö, Slam Jam i Milano och Firmament i Berlin. Pris: 7 500 kronor.


Haglöfs Raw Anorak är unisex i modellen. Finns till försäljning från 15 november.

Jag testar Haglöfs Raw Anorak i Harads i Norrbotten.


Haglöfs Jenny Spiik och Erica Wigge.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-11-16 09:04