Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Virgil Abloh om Louis Vuittons nya modskollektion

Daniel Lindström  |  Publicerad 2020-07-02 11:15  |  Lästid: 2 minuter

Nu i sommar – 26 juni och 28 augusti – släpper anrika franska lyxvarumärket Louis Vuitton en så kallad kapselkollektion som kommer få både kultstatus och samlarvärde.
Virgil Abloh, modehusets kreativa chef på herrsidan, har kallat in den ikoniska japanska designern Nigo (Bape/Human Made) för att skapa LV², en modern tolkning av Louis Vuittons klassiska signum. Kollektionen innefattar ready to wear-plagg, lädervaror, skor och accessoarer.

Man skulle kunna tro att ett samarbete mellan Virgil och Nigo slutar med t-shirts och hoodies, men LV² bygger istället något överraskande på ett dressat modstema.
”Samarbeten börjar med konversationer. Det vi var intresserade av att undersöka handlade mindre om oss och mer om vad som inspirerar oss. Vi valde att utforska dandyn och mötet mellan London-mods och Tokyo i en Louis Vuitton-värld”, förklarar Virgil Abloh.
Nigo, som egentligen heter Tomoaki Nagao, började åka till London på 90-talet för att lyssna på punkmusik, köpa skivor och se hur Malcolm McLaren och Vivienne Westwood hade klätt sig.

”Han är en passionerad samlare och enda sättet att tillfredsställa din nyfikenhet då var att resa. Nigo kom tillbaka med modet från London och bar det i Tokyo när han dj:ade och skapade denna korsbefruktning av mode och kultur. Vi ville berätta den historien.”
I LV²-kollektionen märks bland annat en Damier-mönstrad modskostym med avkortade ben och en klassisk fishtail-parkas. Lägg till derbyskor med stålhätta och rektangulära solglasögon och du har en cementerad modslook.
”Både jag och Nigo uppskattade Louis Vuitton och dess rika historia långt, långt innan vi själva var i positionen att kunna starta ett varumärke. Ingen av oss gick någon modeskola utan vi kom in i den här världen genom en annan dörr. I den meningen är ikonografin av Louis Vuitton uppenbar i båda våra karriärer så här långt.”

I kampanjen för LV²-kollektionen har Virgil Abloh valt den svenska skådespelaren Gustav Lindh som modell.

Gustav Lindh i Louis Vuittons nya kollektion.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-07-02 11:24