Daniel Lindström

Daniel Lindström

Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström skriver om mode och modevärlden.

Zlatans parfymör: Så doftar du rätt

Daniel Lindström  |  Publicerad 2016-01-29 14:11  |  Lästid: 2 minuter

Anrika Givaudan, grundat 1895, är världens ledande tillverkare av dofter och kosmetiska ingredienser.
Här arbetar den välrenomerade parfymören Olivier Pescheux, mannen bakom flera globala doftsuccéer för Dior, Comme des Garçons, Diptyque och Paco Rabanne.
Pescheuxs senaste framgång är den första doftserien för  Zlatan Ibrahimovics Parfums, den bäst säljande parfymen på Åhléns, Kicks och Arlanda just nu.
Jag besökte Olivier Pescheux på hans kontor på Avenue Kléber i Paris och bad honom lista de fem viktigaste sakerna att tänka på när man köper och använder en doft.

1) Välj doft med omsorg
– De flesta män köper sin parfym i en tax free-butik mellan två flygavgångar. Det går snabbt och ofta är det en försäljare som påverkar valet. Det här är helt fel beteende. För att hitta en doft som verkligen måste man vara beredd på att ge köpet lite tid. Gå till en butik och testa några olika, be om doftprover som du kan ta med hem, lev med doften några timmar och gå sen tillbaka till butiken. Det handlar ändå om ganska mycket pengar.

2) Lyssna på din omgivning
– Du kan uppfatta att din parfym doftar på ett speciellt sätt medan din partner eller familj tycker något helt annat. Det kan vara bra att få input från människor i din närhet. Förhoppningsvis är de ärliga och säger om det eventuellt är en doft som de inte tycker luktar gott.

3) Bygg upp en doftgarderob
– Du bör ha minst tre till fyra olika dofter hemma i ditt badrumsskåp så att du kan variera dig. Olika dofter passar olika bra vid olika tillfällen och situationer. En doft som du använder direkt efter duschen på gymmet kanske inte är samma som du ska ha på en middag, eller hur?

4) Applicera parfymen på huden
– Detta är såklart väldigt individuellt. Vissa gillar att spruta parfym på sina kläder med tekniskt sätt kommer dofter fram bättre på hud. Jag applicerar doften på halsen.
– Antalet sprut? Jag tycker man ska vara ganska generös.

5) Blanda inte olika dofter
– Ett misstag många killar gör att använda parfymerade duschkrämer och body lotions och sedan blanda det med en doft från ett annat varumärke. Försök att hålla dig till en och samma kollektion som blir resultatet bäst.

olivier

Olivier Pescheux på kontoret på Avenue Kléber i Paris.

zlatan2

Olivier Pescheux och Zlatan Ibrahimovic i arbete.

zlatan3
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:06